maandag 6 oktober 2008

Wachtlijsten crèche 4 jaar


AMSTERDAM - Het is voor ouders in Vinexwijken bijna onmogelijk geworden om kinderopvang voor hun kleintjes te regelen. Door de geboorte-explosies in de wijken is de vraag veel groter dan het aanbod, maar ondernemers in de kinderopvang durven het amper aan om te investeren.



Wachtlijsten van vier jaar voor een kinderdagverblijf zijn eerder regel dan uitzondering geworden in de kinderrijke buurten in onder andere Leidsche Rijn, Almere en de wijk Zuiderburen in Leeuwarden.
Volgens Ben Schnieders van de Branchevereniging voor Ondernemers in de Kinderopvang wreekt het politieke klimaat zich als eerste in de nieuwbouwwijken. "In nieuwbouwwijken moet alles van de grond af opgebouwd worden met hoge aanloop- en investeringskosten. En dat terwijl het kabinet stelt de eigen bijdrage van ouders te willen verhogen en de vergoeding te bevriezen of te verlagen. Ondernemers zijn bang dat daardoor straks de vraag minder wordt."
Gjalt Jellesma van Boink, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, denkt dat het de ondernemers aan visie ontbreekt. "Een nieuwbouwwijk wordt gekenmerkt door een hoos aan kinderen, waarna het weer wat terugzakt en er minder vraag is naar kinderopvang. Ondernemers zijn vooral bang voor die periode, waardoor ze nu de gok niet wagen. Waarom experimenteren ze niet meer met tijdelijke kinderopvangcentra die daarna opgaan in bijvoorbeeld buitenschoolse opvang?" Begin 2008 stonden volgens het ministerie van Onderwijs 23.100 kinderen op de wachtlijst voor kinderdagopvang. Door ?29 miljoen extra moesten de wachtlijsten verkort worden, maar inmiddels zijn volgens organisaties de problemen weer verergerd.



Bron:

Geen opmerkingen: